Wat zijn orthopedische technologen?

Wat doen ze?

Een orthopedisch technoloog in de bandagisterie en orthesiologie verstrekt medische hulpmiddelen, helpt bij het aanmeten en het passen ervan en geeft advies over het gebruik. Dit kunnen orthesen zijn. Dit zijn uitwendig gedragen apparaten of hulpmiddelen die een lichaamsdeel ontlasten of corrigeren. Hij maakt bijvoorbeeld korsetten om de rug te ondersteunen, steunzolen om de voeten te stabiliseren, halskragen voor de nek, schedelhelmen, kniebraces, maar ook bijvoorbeeld gelaatsmaskers voor kankerpatiënten om te voorkomen dat het hoofd beweegt tijdens bestraling. Maar ook alle soorten bandages (zoals breukbanden, buikgordels, sportverbanden), drukverbanden (bijvoorbeeld steunkousen), borstprothesen, hulpmiddelen om thuisverzorging te vergemakkelijken (bijvoorbeeld stoma- en incontinentiemateriaal) en om de mobiliteit te verhogen (zoals rolstoelen) behoren tot zijn expertise.

Een orthopedisch technoloog in de prothesiologie maakt en verstrekt protheses. Dit zijn apparaten die een lichaamsdeel vervangen (uitgezonderd tand- en prothesen). Dit kunnen passieve prothesen zijn na een voet-, been-, dij-, vinger- hand- of armamputatie. Na herstel kan er overgegaan worden tot definitieve prothesen gaande van pneumatische knieën, over microprocessor gestuurde of mechatronische of elektrisch aangestuurde prothesen. Hij zorgt ervoor dat deze hulpmiddelen esthetisch zijn en aangepast aan de uiterlijke kenmerken van de patiënt. 

Een orthopedisch technoloog in mobiliteitshulpmiddelen zorgt voor een aangepast mobiliteitshulpmiddel zoals loophulpmiddelen, standaard rolstoelen, actieve rolstoelen, kinderrolstoelen, elektrische rolstoelen en scooters inclusief de aanpassingen tot het gebruik van domotica en robotica.

Een orthopedisch technoloog in de schoentechnologie zorgt voor individueel op maat vervaardigd orthopedisch schoeisel, orthopedische steunzolen, partiële voetprothesen, voetorthesen en niet-gearticuleerde onderbeenorthesen.

;