Wat zijn orthopedische technologen?

Wat doen ze?

Een bandagist verstrekt medische hulpmiddelen, helpt bij het aanmeten en het passen ervan en geeft advies over het gebruik. Hij verkoopt alle soorten bandages (zoals breukbanden, buikgordels, sportverbanden), drukverbanden (bijvoorbeeld steunkousen), borstprothesen, hulpmiddelen om thuisverzorging te vergemakkelijken (bijvoorbeeld stoma- en incontinentiemateriaal) en om de mobiliteit te verhogen (zoals rolstoelen).

Een orthesist maakt en verstrekt orthesen. Dit zijn uitwendig gedragen apparaten of hulpmiddelen die een lichaamsdeel ontlasten of corrigeren. Hij maakt bijvoorbeeld korsetten om de rug te ondersteunen, steunzolen om de voeten te stabiliseren, halskragen voor de nek, schedelhelmen, kniebraces,… maar ook bijvoorbeeld gelaatsmaskers voor kankerpatiënten om te voorkomen dat het hoofd beweegt tijdens bestraling.

Een prothesist maakt en verstrekt protheses.  Dit zijn apparaten die een lichaamsdeel vervangen (uitgezonderd tand- en prothesen). Hij zorgt ervoor dat deze hulpmiddelen esthetisch zijn en aangepast aan de uiterlijke kenmerken van de patiënt.

;